Andenæs’ standardverk ruller videre

En juridisk klassiker har kommet i ny utgave.

Andenæs standardverk har en spesiell begynnelse. Da han satt i tysk fangenskap udner krigen skrav han manuset. Papir hadde han ikke, men kona hadde sendt med han en klosettrull. Dette spesielle manuset fikk hun i julegave da Andenæs ble løslatt igjen – med beskjed om å renskrive det på maskin. Og slik ble det. 10. utgave foreligger nå, tre år etter Andenæs’ død, og det er sivilombudsmann Arne Fliflet som ruller dette standardverket videre inn i et nytt årtusen.

Nøktern og lettlest tone videreføres
Andenæs’ stil og språkføring er god. Han hadde stor kunnskap om emnet han behandlet, og kombinerte dette med en god formidlingsevne. Fliflet viderefører både Andenæs’ stil og tone, selv om han i forordet sier at han har skrevet litt om. Stilen er fremdeles nøktern, lettfattelig og svært leservennlig. Nye ting som ny ytringsfrihetsbestemmelse i Grunnloven og forholdet til mennekserettighetsloven drøftes inngående og bra. Makt- og demokratiutredningens kritikk av rettsliggjøringen omtales, det samme gjør forslag til endring av stortingets deling i lovsaker og sammensetningen av riksretten.

Det som kanskje kan kritiserers er at det egentlig ikke er så mye beinhard juss igjen, for her trekkes i stor grad kun hovedlinjene opp, og boka kan derfor virke som en lærebok i samfunnskunnskunnskap, som en ondsinnet tunge sa. Men boka dekker det som læringskravene forutsetter i denne delen av faget, og gir studentene det de trenger for å klare seg på eksamen.

Kunst på omslaget
Det er få jussbøker som har dristet seg til å putte kunst på omsalget. På denne boken prydes det derimot av et nytt og modernistisk maleri av kunstneren Harald Dal. Temaet er kong Haakons avleggelse av kongeeden for Stortinget i 1905, en handling Grunnloven § 9 pålegger enhver ny monark.

Referanser og egen nettside
Studenter som vil lese mer kan glede seg over at Fliflet har endret litt på organiseringen: Det er nå satt inn henvisninger til annen litteratur, sidetall inkludert, og det etter hvert eneste kapittel. Det har jeg aldri sett i en lærebok før, men er fantastisk kjekt for den som vil lese mer om det som stod i kapitlet. En annen nyvinning er at forlaget har laget en egen nettside der studenter kan finne bakgrunnstekster, oppgaver og lenker til relevante kilder til bruk i studiet av emnet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: