Folkerett med folkevett

Morten Ruud og Geir Ulfstein: Folkerett med folkevett

Folkerett er et fag som ofte kommer i vinden når det foregår alvorligeting i verden. En rekke kriger, konflikter og hendelser har fått store virkninger på folkeretten, og en ny utgave av lærebøkene er derfor av og til nødvendig for å oppdatere og sette virkningen av de nyeste hendelsene inn i system.

Drøfter Afghanistan og Irak
I denne tredje utgaven av boka oppdaterer forfatterne sin forrige bok fra 2002/2003. Det er blant annet lagt til kapitler om folkerettens historie, internasjonal strafferett og internasjonal miljørett, og det er drøftelser av både Afghanistan og Irak-invasjonene og virkningene av disse på folkeretten.

Lettlest innføring
Boka er lettlest og klar, og gir leseren en rask og vennlig innføring i et vanskelig fag. Den er langt fra uttømmende, men gir selve grunntrekkene som en student trenger for å lære seg faget. Språket er enkelt, pedagogisk og leservennlig. Systematikken i boka er god og gir god oversikt, også for de som skal slå opp et problem.

Krigsregler og Guantanamo utenfor pensum
Ca. 100 sider er ikke pensum. Men det er en rekke interessante temaer som dermed faller utenfor. Miljørett og strafferett dekkes riktignok i andre fag i studiet, men også de unntatte kapitlene er leserverdige for de som søker litt mer kunnskap om folkeretten. Jeg er faktisk litt forundret over at et så sentralt og så hyppig diskutert emne som krigens folkerett ikke er pensum. Men for den som blant annet vil skjønne hvorfor Guantanomo-basen vekker slik forargelse, til og med i USAs høyesterett, bør lese disse femten sidene om blant annet Haag- og Genève-reglene. (Jeg
kan hjelpe dere litt: Drøftelsen om Gitmo er på sidene 266-267. Og jada, det konstateres brudd på både det ene og andre.)

Engelske sitater litt trøblete
Den eneste tingen jeg overhodet kan være kritisk til, er at referater fra traktater og avgjørelser mange steder er gjengitt på engelsk. Det kan kanskje være vanskelig å hisse seg opp over i vår internasjonaliserte tid, men enkelte studenter kan ha problemer med dette språket. Både fordi juridisk engelsk er noe helt annet enn skoleengelsken vi i oppveksten har blitt fôret med, og fordi noen av studentene har lesevansker som for eksempel dysleksi. Det er ikke et uoverkommelig hinder, men noe forfatterne kan vurdere til neste utgave.

Folkerett er et omfattende og noen ganger fryktelig forvirrende fag. Innføring i folkerett skaper derimot den nødvendige trygghet for videre studier. Alt i alt er dette en lettlest, interessant og sterk lærebok i et spennende fag. I mine øyne er dette derfor den beste boka på 2. avdeling.

Publisert i Stud.Jur. nr.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: