Forvalter faget dårlig

Torstein Eckhoff og Eivind Smith: Forvaltningsrett

Torstein Eckhoffs storverk Forvaltningsrett har nå blitt videreført. Den er faglig sterk, men svikter som lærebok, sier vår anmelder, som også spør om det var nødvendig å gi boka jussens styggeste forside.

Faglig god bok
Boka er etter mitt syn dekkende for læringsmålene. Selve systemetikken ergod, og temaene behandles på en grei måte, med flere gode momenter. Av og til er det også korte overblikk og rettspolitiske drøftelser, der det pekes på svakheter og endringsbehov i dagens lovverk. Slikt burde flere lærebokforfattere ta lærdom av. Siden siste utgave har nye og spennende ting kommet til, som den nye offentlighetsloven og et interessant oppgjør med tanken om at Stortinget har en generell instruksmyndighet over forvaltningen. Litt svakt er det likevel at boka er ganske sparsom med henvisninger. Her er det ikke en eneste fotnote, og der andre forfattere henviser til andre teoretikere i inn- og utland, er det her omtrent tyst. Men faglig sett syns jeg likevel boka kommer ned på begge beina, og er
veldig god for den som vil lære mer om forvaltningsrett.

Svikter som lærebok
Skal man lese boka som lærebok, er jeg derimot langt ifra imponert. For en student som er ukjent med dette faget, vil det være vanskelig å få oversikten ved å lese denne boka. Språket er tungt og mettet, og det gis ikke et eneste forklarende eksempel i hele boka, så hele faget fremstår fryktelig livsfjernt for den vanlige student. Videre er det på en rekke steder nevnt viktige hensyn og momenter bak reglene, men uten at det fortelles om dette er hentet fra forarbeidene, domspraksis, teorien eller er forfatterens eget påfunn. Dette gjør det vanskelig å bedømme den rettskildemessige vekten momentene skal ha i en studentdrøftelse. Og skillet mellom materiell og prosessuell forvaltningsrett behandles ikke – det er faktisk ikke nevnt. Det er rett og slett for dårlig for en lærebok. Det vil være vanskelig for studenter uten noe tidligere kunnskap om fagområdet å få den nødvendige oversikten. Forfattere som skriver sammendrags- eller oppsummeringslitteratur om dette faget går derfor lyse tider i møte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: