Markedsrett kan bli obligatorisk

Stud.Jur. nr 2/2008: Bare kort tid etter omleggingen til masterstudiet på jussen i 2004, foreslår nå sterke krefter å endre fagsammensetningen igjen. Faget som flere sterke krefter ønsker opprettet består av emner innenfor markeds- konkurranse- og opphavsrett.

Simonsen ideskaper
Det er Lasse Simonsen ved Institutt for privatrett som har frontet arbeidet for å få inn faget i jussutdanningen ved Universitet i Oslo. Han mener på vegne av instituttet at innføringen vil ”tilføre studiet viktige dimensjoner”.
– Markedsretten bygger på grunnleggende hensyn og tankemønstre som man ikke finner i andre fag, skriver Simonsen. Han peker særlig på fagets internasjonale karakter og at det i motsetning til tingsretten handler om eiendomsrett til annet enn en fysisk ting.
– På denne måten skiller faget seg fra rettsdisipliner der kunnskap lett kan tilegnes på grunnlag av vanlig juridisk metodeforståelse, skriver Simonsen i brevet fra april 2007 der han ber fakultetet vurdere forslaget.

Simonsen peker og på at fakultetet er langt fremme på forskningsområdene som kan danne grunnlaget for markedsretttsfaget, og at bransjen og næringsorgansiasjonene har ytret sterk støtte til ideen. Statssekretær Frode Berge (Ap) skriver i brev til fakultetet at Næringsdepartementet er positive til faget, og peker særlig på inngåelsen av EPC – Europeiske patentkonvensjonen.

Utreder arbeidet i SOFA
Fakultetets dekanat (ledelse) nedsatte i august en egen gruppe under ledelse av tidligere dekan Knut kaasen for å vurdere forslaget. Gruppen, som fikk navnet SOFA-gruppen (Semiobligatorisk fag-arbeids-gruppen), leverte sin rapport til programrådet, organet som styrer jussutdanningen ved fakultetet. SOFA stiller seg positive til forslaget, men konkluderer ikke, siden det er en rekke uklarheter som må avklares. De to største, skriver gruppen, er plassering i studieløpet, og studiepoengsvekten.

Kontraktsretten kuttes, rettshistorie flyttes
Jusstudiet kan ikke utvides, 5. avdeling er i dag det eneste stede hvor en kan velge to fag selv, og masteroppgaven kan ikke kuttes i. SOFA mener også at å legge det på første avdeling er for tidlig, og at annetåret er tettpakket nok fra før av. Det som gjenstår er 3. eller 4. avdeling. På 3. avdeling er det foreslått å barbere bort deler av kontraktsretten, som SOFA omtaler som noe tung. En annen idé er å kutte tredjemannsfagene ned til et introduksjonsfag. En tredje mulighet er å la studentene velge enten markedsrett eller konkurs- og panterett.

Også 4. avdeling er aktuell som enhet for merkedsretten, men også denne avdelingen er stappull, i følge fakultetet. Her foreslås det i tilfelle å stryke ett av prosessfagene (Straffeprosess eller sivilprosess), eller gjøre de til semiobligatorsike valgfag, dvs at studentene selv kan velge hvilket de må lese. SOFA vil heller ikke konkludere om faget skal være obligatorisk eller semiobligatorisk. SOFA ser for seg at markedsretten settes til 15 studiepoeng, dvs. et halvt semester.

Programrådet positive, men avventer
Prodekan for utdanning Finn Arnesen sier at Programrådet ikke konkluderte på sitt møte i februar. Det er ikke klart når avgjørelsen tas, sier han. Men prodekanen sier at både han og programutvalget, der de avdelingsansvarlige lærerne og to JSU-representatner sitter, var positive til ideen.
– Det er særlig et nyttig innspill når NOKUT (norsk organ for kvalitet i utdanningen, journ.anm.) etter evalueringen av jussen i Oslo har bedt oss om å vurdere mer valgfrihet i jusstudet, sier Arnesen. Men han kan ikke si noe klart om når emnet blir innført i studiet, men antyder at det nok ikke blir det nærmeste året. Men han kan fortelle at plasseringen er mer klar.
– Det var ingen stemning i møtet for å splitte faget mellom avdelingene eller å flytte fag fra den ene til den andre. Det ville i realiteten være en ny studiereform, noe vi bør unngå så kort tid etter den forrige, sier prodekanen.

Kan bli flere endringer, sier JSU
Også Juridisk studentutvalg (JSU) har stilt seg positive, sier lederen, Aksel Hillestad, til Stud.Jur. Men Hillestad sier at diskusjonen bør ses i sammenheng med den pågående prosessen med faglige prioriteringer, der UiO velger ut hva de skal og ikke skal forske på og undervise i.
– Akkurat nå ser fakulet og UiO på hva arbeidslivet ser etter i kandidater når de går ut, sier Hillestad, og forteller at signalene tyder på at arbeidstagere ønsker kandidater som ”kan litt om alt”. Han ser defor ikke bort fra at markedsrett kan komme inn, men og at det også kan bli andre endringer i fagsammensetningen på jussen.
– Vi bør se alle endringene som kommer frem utvelgelsen under ett, sier JSU-lederen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: