Jenteflertall på jussen øker

(Stud.Jur. 03/2008 ) For første gang har antallet kvinner som begynner på jusstudiet oversteget 70 %. Likestillingsutvalget er bekymret, mens fakultetet vil undersøke saken.

Sytti prosent av studentene som begynte på jusstudiet i januar var kvinner. Det er første gang så mange jusstudenter er kvinner, viser tall fra Database for statistikk om høyere utdanning (NSD). På begynnelsen av 70-tallet var jenteandelen 15-20 % og tippet 50 % på midten av 80-tallet.

Får ikke penger til undersøkelse
Fakultetets likestillingsansvarlige bekrefter økningen.
– Da jeg hadde ”Rettskilder til fots” i vår, tenkte jeg at det var utrolig mange jenter, sier professor og leder av Likestillingsutvalget, Marit Halvorsen. Hun forteller at utvalget gjerne ville undersøke mer rundt dette, men at verken UiO eller fakultetet hadde penger.
– Vi ville gjerne se på alt, både ved opptak, studieløp og frafall, sier Halvorsen. Undersøkelsen skulle blant annet se på andelen av minoritetsstudenter, der jussen ligger rekordlavt i forhold til andre fakulteter. – Vi fikk et meget hyggelig avslagsbrev, og skjønner at det ikke er mulig midt i budsjettkuttene, sier Halvorsen.

Ikke kvoter og ekstrapoeng
Halvorsen sier at uten undersøkelsen kan en ikke vite hvorfor jentene er i så klart overtall. Hun peker likevel på noen mulige forklaringer.
– Det kan være en trend, men det er også teorier om at gutter får dårligere karakterer og oftere dropper ut av videregående, og derfor blir utkonkurrert av jenter ved opptak. Mange av de flinke guttene velger kanskje andre fag enn jus, sier hun.

Andre tall Stud.Jur. har hentet inn viser at kvinner er i mindretall i omtrent alle stillingskategorier, unntatt når det gjelder ansatte fullmektiger i advokatkontorene og stipendiater på fakultetet. Halvorsen mener likevel ikke det er på tide å innføre kvoter eller ekstrapoeng. – At jussen blir et rent jentefag er likevel ikke noe å rope hurra for.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: