Amerikansk høyesterett avgjorde 200-årig våpenspørsmål

Den føderale høyesteretten har med 5 mot 4 stemmer funnet at en av landets strengeste delstatslover om våpen er grunnlovsstridig. Loven, som forbød håndvåpen i privathjemmene til innbyggere i Washington DC, var i følge flertallet i strid med grunnlovens andre tillegg. 

Dommen er historisk fordi det over 200 år gamle tillegget aldri har vært helt klart. Det sier at “en godt utrustet forsvarsstyrke, nødvendig for sikkerheten til en fri stat, retten for folket til å ha og bære våpen, skal ikke begrenses. Betyr dette at en har rett til å bære våpen mens en er i forsvaret eller heimevernet? Betyr det at alle og enhver kan ha våpen, uansett? Dette har vært svært omdiskutert, og de fleste jursiter har ment det første, og det mektigeog det mektige NRA (Den nasjonale skytterforeningen) det siste. Fire smarte dommere mente det første. Fem like smarte dommere mente det siste. Retten til å ha våpen er altså en individuell, grunnlovsvernet rett i USA:

Dommen betyr ikke automatisk slutt på våpenlover og kontrollsystemer som myndighetene har innført. Det er for det første det totale forbudet som er funnet grunnlovsstridig. Og enkelte tyngre våpentyper er det og stor enighet om at det er mulig å forby bestittelsen av.

Mer om dommen på abc news lov og rett-side

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: