Dommerskifter kan endre Høyesterett

Det er denne høsten tre ledige dommerseter i Høyesterett. I løpet av de neste tre årene skal også minst fem andre dommere gå for aldersgrensen. Det er med andre ord gode sjanser for at vi får en ganske annerledes domstol. Det er blant annet pekt på at de yngre dommerne legger mer vekt på prinsipper og lovens ord og forarbeider enn reelle hensyn, se Gravers artikkel “I prinsippet prinsipiell” i Tidsskrift for rettsvitenskap.

Dagbladets kommentator peker helt riktig i denne kommentaren på at vi ikke skjeler til kandidatenes politiske meninger når vi utnevner dommere til riktets høyeste rett. Det er bare Frp som har programfestet at de vil ha høringer i Stortinget forut for utnevnelser til domstolen, slik senatet i USA har rett til.

Derimot har det blitt uttrykt bekymring for at så få personer søker til stillingene. Denne gangen er det bare syv søkere til de tre setene, hvorav bare en er kvinne, et problem som ikke er tilfelle når det er ledige jobber i de andre domstolene. En forklaring kan være at det krever litt selvtillitt å si at en er god nok til å bli høyesterettsdommer – for ikke å snakke om hva det kreves av sjelero hvis en likevel ikke får jobben.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: