Jusstudenter stresser mest

 
Jusstudenter skiller seg ut på mer enn klesstilen, viser undersøkelse. Ingen leser, stresser eller tror de jukser i større grad enn oss.

Det er Stud.Mag.-undersøkelsen utført denne våren av Norfakta for Aftenposten som viser at jusstudenter ikke er som studenter flest. På en rekke områder avviker vi klart fra studenter ved de andre fagretningene som ble undersøkt.

Klart mest stresset
Det klareste trekket er at studentene på juss plages langt mer enn medstudentene av eksamenspress. Hele 75 % av jusstudentene har opplevd eksamensangst i det siste semesteret. I de andre studentgruppene er tallene på under halvparten.

Jusstudentene er også utdanningsnorges ubestridte lesehester. 41 % av jusstudentene leste mellom 15 til 29 timer i uken, mens 23 % brukte mellom 30 til 39 timer i uken på lesesalen. Til sammenligning leste 47 % av økonomistudentene bare én til fem timer per uke.

Ikke karakterstrebere
En myte må derimot gravlegges, om vi skal tro undersøkelsen. Selv om 38 % av jusstudentene svarer at de har en ambisjon om å være  blant de beste på studiet karaktermessig, er dette bare fem prosentenheter over gjennomsnittet. Blant annet må vi se oss slått av studenter på humanistiske fag, der hele 40 % vil være blant de beste.

Anbefaler ikke studiet til andre
Jusstudenter er òg mer misfornøyde med utdanningstilbudet totalt sett enn andre studenter. 8 % er svært misfornøyde, mens det ikke er noen på lærerutdanning eller økonomi som svarer det samme. 16 % av jusstudentene er litt misfornøyd, dobbelt så høyt som gjennomsnittet for andre grupper. Andre studenter er derimot mest fornøyd. 46 % svarer svært fornøyd, mens bare 26 % av jusstudentene gjør det samme. Jusstudentene er ikke overraskende også langt mer negative enn andre studentgrupper til å anbefale lærestedet sitt til venner og kjente.

Ingen jusstudenter mener det er for mye forelesninger, men er splittet 50-50 mellom de som syns det er passe og de som syns det er for lite. 50-60 % av de andre studentene syns det er for lite tilbakemeldinger. Blant jusstudentene er dette tallet derimot 85 %.

Tror mange jukser
20 % av jusstudentene har inntrykk av at det blir jukset med oppgaver og eksamener på studiet, viser undersøkelsen. Gjennomsnittet blant andre studenter er bare 6 %.

Enda mer nedslående for oss journalister er imidlertid svaret på spørsmålet om man har brukt studentmedier den siste uken.  76 % av jusstudentene svarte nei.

Fakultet og JSU enige – blir ikke bedre
Hverken fakultetets toppleder, dekan Hans Petter Graver, eller studentenes topptillitsvalgte, JSU-leder Ane Hege Nøstvold, er overrasket over undersøkelsen. Begge er derimot enige om at det nok ikke blir bedre, og legger skylden på et universitet som sulteforer jussen.

Hverken JSU-lederen eller dekanen er enige i at undervisningen er dårlig, men peker på at jusstudentene får langt mindre undervisning enn andre studenter.

Kvaliteten OK, omfanget for lite
Graver synes likevel hovedinntrykket er positivt. – Studentene er fornøyd med den undervisningen de får og misfornøyd med at de ikke får mer. Eksamenspresset ved vårt fakultet er velkjent, mener dekanen, som og peker på at tradisjoner og  karriereønsker kan spille inn.  – Studentenes  valg av studium er motivert av at det leder til yrker med god lønn i mye større grad enn studenter ved andre fag, og de er også mer motivert av at studiet leder til yrke med høy anseelse og status enn andre, sier Graver.

Overlates til seg selv
JSU-leder Ane Hege Nøstvold ser den samme tendensen.
– Undersøkelsen viser at vi jusstudenter er hardtarbeidende og interesserte i studiet, sier hun. Nøstvold tror noe av grunnen til presset og lesemengden er at studentene setter høye krav til seg selv siden de som slipper inn har høyt karaktersnitt.
– Dessuten overlates de mye til seg selv, så i stedet for å jobbe med oppgaver og få tilbakemeldinger fra lærerne, blir de sittende og lese for selv for å finne svarene. Rapporten vekker derfor bekymring hos studentutvalget.

Mindre kurs og andre eksamener
Begge peker på at det hadde vært ønskelig med et studium tilpasset Kvalitetsreformens retningslinjer, slik det statlige kvalitetsorganet NOKUT påpekte da det gransket kvaliteten på jussen i fjor. Fakultetet har nå satt i gang en diskusjon om omlegging av studiet i tråd med reformens intensjoner. I den forbindelse vil vi også diskutere eksamens- og evalueringsformer, sier Graver. Tidligere har det for eksempel vært fremsatt ideer om hyppigere og mindre eksamener slik Bergen har.

Nøstvold peker derimot på at JSU vil ha tettere kontakt mellom studenter og lærere.
– Vi ønsker færre studenter på kursene, flere kurs, og flere oppgaver der en kan få tilbakemeldinger, sier hun. Det kan legge en demper på nervene å få vite hvor en står faglig foran eksamen, mener Nøstvold.

Blindern gjør fremtiden mørk
Begge er enige i grunnen til at man ikke har kunnet hjelpe studentene bedre tidligere. UiO tjener penger per avlagte eksamen og publiserte forskningsartikkel, men beholder mesteparten av dette selv, og sender det til andre fakulteter. Beregninger viser at jussen hadde tjent 20 millioner kroner ekstra dersom det hadde vært organisert som et eget universitet.
– Fakultetet får bare en liten del av de pengene UiO får fra departementet for hver jusstudent. UiO «beskatter» med andre ord jusstudentene, mens studenter ved andre fakulteter subsidieres, sier Hans Petter Graver. UiO sentralt har ikke tenkt å endre fordelingene, viser papirer Stud.Jur. har lest.

Dekanen må denne høsten sy sammen et blodrødt budsjett som ble ekstra trangt etter det gode lønnsoppgjøret i staten. Graver mener jusstudentene på grunn av dette blir nødt til å gå for lut og kaldt vann.
– Fakultetets undervisningsbudsjett er allerede skåret inn til beinet, så tiltak for å lette presset blir det ikke med det første. Dekanen peker dog på at det er omtrent umulig å få Blindern til å skjønne dette. 
– Det er faktisk i denne sammenheng et problem for oss at jusstudiet er en av landets mest populære utdanninger til tross for de elendige forholdene.

Urimelig utbytting, mener dekan
Graver mener han og fakultetet må jobbe overfor Blindern for å få gjennomslag for mer ressurser til jussen. – Vi gjør det vi kan for å få gjennomslag ved Universitetet sentralt for at dette er urimelig og at det innebærer en utbytting av motivert og dyktig ungdom som søker til oss, sier Graver til Stud.Jur.

Også JSU-lederen legger ansvaret på UiOs sentralledelse for jussens utsikter til svært trange budsjetter de neste årene.
– Det er hårreisende at vi blir pålagt å kutte mer, men får så lite penger fra Blindern, sier Nøstvold. Hadde vi fått mer av pengene vi skaffer Universitetet, kunne vi for eksempel fått bedre oppfølging og mer undervisning, mener hun.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: