Fact check: Grunnlovsstridig å lekke statsbudsjettet?

Høyres stortingsrepresentant, teologiprofessor og lagtingspresident Inge Lønning sier til NRK nyheter at statsbudsjettlekasjene fra regjeringen er grunnlovsstridige. Men har han rett. Montani ord har gjort en juridisk fact-check på påstanden.

 – Jeg synes dette er på kant med de prinsippene Grunnloven fastsetter for kommunikasjon mellom regjeringen og Stortinget, sier han.

Dette er overraskende nytt for oss jurister. Grunnlovens § 75 litra d sier riktignok at det tilkommer Stortinget å gi budsjettene. Men Grunnloven sier ingenting om taushetsplikt for regjeringen angående budsjettforslagene den fremmer.

Det er heller ingenting i offentlighetsloven eller forvaltningsloven som krever dette. Heller ikke jurisk teori har tolket bestemmelsen slik.

Det er riktignok en regel i Stortingets eget bevilgningsreglement, § 8 om at forslaget skal legges frem innen seks dager etter åpningen av stortingssesjonen (Lønning hevder av en eller annen grunn at fristen er fem dager), men også dette reglementet sier ingenting om taushtsplikt.  Og hadde reglementet hatt bestemmelser om dette, må vi minne om at det ikke er vedtatt som formell lov, og kan derfor ikke brukes som straffehjemmel, jfr Grunnloven § 96.

Det er en liten mulighet i og med at stortinget kan forfølge regjeringen gjennom riktsretten, men det fordrer at en får flertall for å ta ut tiltale. Vurderingen i riksretten var tidligere og veldig juridisk, men har blitt vesentlig mer «proff» etter at § 86 ble endret. Rikgsretten består nå av fem høyesterettsdommere, seks medlemmer valgt av (men ikke i) Stortinget, og vurderingstemaet er «konstitutionelle Pligter». Når Grunnloven, formelle lover, teorien og Stortignets interne regler ikke anser det som en plikt å holde stratsbudsjettet strengt hemmelig, er det tvilsomt om riksretten vil domfelle en statsråd for slike lekkasjer. Dette styrkes ytterligere ved at alle regjeringer de siste årene ikke har ansett seg rettslig forhindret fra denne praksisen.

Dom: Lønnings påstand er ukorrekt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: