Faktasjekk: Vil anmeldelsen mot Farah føre frem?

En høyreekstrem organsisasjon har anmeldt Ali Farah for rasisme på grunn av en kronikk han skrev i tidsskriftet Ny tid. Farah mener at han ble utsatt for rasisme etter at ambulansen nektet å ta han med etter å bli slått ned i fjor sommer. Men vil anmeldelsen føre frem?

Aftenpostens nettutgave melder at Ali Farah, mannen som ble slått ned i Sofienbergparken og ikke fikk nødvendig ambulansetransport, er politianmeldt for rasisme. Det er den nasjonalistiske og innvandringsfiendtlige gruppen Norgespatoriotene som mener kronikken » Slik jeg ser det» Farah skrev i Ny Tid rammes av straffelovens § 135a. Farah skrev kronikken som et motsvar til artikkelen i Aftenposten om ambulansesjåføren som mener han gjorde en medisinsk feilvurdering, men ikke er rasist.

Stemmer det at Farahs kronikk rammes av rasismepragrafen?

For det første er det klart at straffelovens rasismevern går begge veier: det er ikke bare minoriteter som er vernet mot nedsettende ytringer på grunn av etnisitet  For det andre har vi grunnloven § 100 som gir oss ytringsfrihet. Rettspraksis har lagt til grunn at en må tolke § 135a om rasisme opp mot ytringsfriheten.

Det er derfor ikke enhver nedsettende, men bare de «kvalifisert krenkende» («jurisspråk» for grove) utsangnene som rammes, se den sentrale plenaravgjørelsen i Kjuus-kjennelsen, Rt. 1997. s 1821, der partiet Hvil valgallianse bla ville tvangsabortere barn fra blandingsforhold. Etter Vigrid-dommen er det også klart at det nå skal mindre til for å bli dømt, siden også sjablongaktige uttrykk omfattes (Vigrid-ledere ville «gå til krig» mot jøder osv.). Selv om utsagn ikke inneholder klare oppfordringer til vold ol., vil de som med rimelig stor sikkerhet kan omfattes som oppfordrigner til integretitetskrenkelser rammes av straffeloven.

Etter å ha lest Farahs kronikk er det lite som tyder på at han kan tolkes dithen at han vil utsette andre for slike integritetskrenkelser – det oppfordres ikke til vold, utkastelser, hat eller andre sterke negative handlinger. Den kan godt leses som om han kaller store deler av det norske samfunnet for rasister, og særlig ambulansesjåføren. Det er derimot ikke ulovlig å mene og si at noen er en rasist. Heller ikke anmeldelser for ærekrenkelse vil ha store sjanser til å vinne frem. Det samme gjelder påstanden om brudd på de presseetsike reglene. Stort sett pleier en både i strafferetten og presseetikken å gi noe større spillerom i debatt- og kommentarstoffet.

Konklusjon: Anmeldelsen vi ikke føre frem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: