Jussprofessor slakter norsk finanskrisepakke

Jussprofessor og dekan på jussen i Oslo Hans Petter Graver leverer en bredside mot regjeringens foreslåtte krisepakke for bankene. Graver deltok i ekspertkomiteen som gransket den forrige bankkrisen i 1991-1992, og er sterkt kritisk til den foreslåtte pakken på 350 milliarder kroner.

Graver mener at bankene har satt seg i denne situasjonen selv, og peker på at de har utviklet en rekke kompliserte produkter det har prakket på alt fra bestemødre til naive terra-kommuner, kombinert med mindre statlig regulering. «Dette har åpnet for finanskapitalen til å utvikle stadig mer kunstige produkter med muligheten for luftige gevinster uten tilknyting til reell verdiskapning», skriver Graver meget treffende.

Han ber om en klargjøring av en rekke viktige spørsmål:

  • Hva skjer med de som ikke kan betale boliglånene sine?
  •  Hvilken risiko er det som staten overtar på vegne av fellesskapet?
  •  hvilke boliglån er det som kan inngå, og hvem velger ut hvilke lån som omfattes?
  • Ligger det noen føringer på hva bankene kan bruke den likviditeten til?
  • Hvilke tiltak skal man inn med i neste runde dersom en slik runde blir nødvendig?
  • Hvilke tiltak planlegger regjeringen for å hindre en ny finanskrise?

Graver mener at det er naturlig at en stiller krav til bankenes behandling av sine egne kunder etter denne støtten, og gir igjen en meget god vurdering: «Effekten av nedgangen i økonomien er like mye uforskyldt for [de som får personlige problemer med å betjene bolig- eller forbruksgjeld] som for bankene. Det bør stilles krav om at ingen må få miste sin bolig eller bli støtt ut i fattigdom som følge av finanskrisen.»

Han er og sterkt kristisk til måten pakken ble sydd sammen på, nemlig i møter mellom statsrådene i regjeringen og utvalgte ledere fra opposisjonen. Til og med saker om rikets sikkerhet forankres bedre i de demokratiske organene, mener Graver, og henviser vel her antagelig til Den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget, som regjeringen av og til skal informere når viktige saker kommer opp, se Stortingets forretningsorden. Graver kaller det udemokratisk, og ber rett og slett stortingsrepresentantene avvise forslaget.

Graver har levert ett av de klareste og kritiske analysene av denne pakken jeg har sett. Men det er ikke sikkert at det er lurt å avvise pakka nå. Markedet er i panikk, og det er mye psykologi. Å stemme ned pakken kan skape uro. Det kand erfor være lurt å styrke markedet ved å stemme ja i denne omgang, og så får en heller meisle ut detaljene senere. Norge er ikke akkurat fattig, og har ikke heller en veldig stor sjanse til å gå på dukken så lenge oljepengene holder økonomien oppe. Men å tenke gjennom hvilke krav og hva en gjør fremover, er betimelig. Dette dekani ord var et velplassert pauli ord.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: