Kommentar: Er det kake igjen?

Arbeidsmarkedet har vært svært bra for ferdigutdannede de siste årene. Men nå har finanskrisen slått klørne inn i den norske økonomien. Og når næringslivet går ned, følger som regel advoaktene og privatjuristene etter. Nok en gang spør jusstudentene seg om kaken er spist opp av en heldig generasjon jurister som ble ferdige rundt midten av tiåret.  

Rekrutterer firmaene?

Firmaene vi har snakket med mener alle at det nok kan bli en nedgang i markedet. En del peker på at de kanskje vrir virksomheten til det som nå er mer etterspurte tjenester som restrukturering, offentlige entrepriser, og arbeidsrett (les: effektivisere selskaper, bygge skoler og sparke arbeidstagere). Men de aller fleste sier også at nedgangen ikke har rammet dem selv, og at de nok vil rekruttere i fremtiden. Det er nok sant, men kanskje ikke så helt riktig likevel. En kan ikke omstrukturere og sparke folk i firmaer som er gått dukken.

Bitende realitet om jobbmarkedet

Men det er forståelig at firmaene ikke vil krisemaksimere og sende ut negative signaler om seg selv. Det fører jo til at firmaene ikke tiltrekker seg like mange søkere som en kan velge og vrake i, dersom kandidatene tror det ikke nytter å sende inn søknaden en gang. Og i markedet er som vi har lært, en stor del basert på psykologi. Dessuten vil nok de største firmaene med god råd rekruttere for å forberede seg på en eventuell oppgang. Men bak firmaenes forsiktige formuleringer skjuler det seg nok en bitende realitet: det blir tøffere å få seg jobb. Det eneste som kan redde dette at økonomien ikke smelter totalt. Eller at en får toppkarakterer.

Offentlige gleder seg

De eneste som ser ut til å glede seg, er det offentlige. Det blir flere søkere på de jobbene som er, og stat og kommuner har et stort behov for juridisk kompetanse. Tidligere i år har vi fått meldinger om at selv departementene har måttet hyre inn eksterne til å skrive forarbeider til lovendringer, og at de har oversett sentrale regler i anbudsrunder. En del statlige etater sier også at det har vært tungt å få jurister. At Fylkesmannen i Oslo og Akershus stiller på Juristforeningens arbeidslivsdager vitner om det, samt at de statsansatte har fått et godt tariffoppgjør.

Må stoppe med å hoppe

Dagbladet skrev denne høsten at krisen vil få en del virkninger på arbeidstagernes oppførsel. Færre vil tørre å ta ut sykemelding, disiplinerer seg, og jobber mer gratis overtid. Høye lønnskrav kan en nok også glemme. Vi må nok også innse at det blir mindre ansett å hoppe fra jobb til jobb. Særlig det offentlige er nok nå i en sterkere posisjon til å kreve folk som vil jobbe hos dem lengre enn til de får nok erfaring til å starte hos et advokatkontor.

Slapp av, spis knekkebrød

Selv om det akkurat nå ser litt mørkt ut, bør vi ikke krisemaksimere. Staten vokser, kommunene vokser, og det blir flere og flere regler for juristene å holde styr på. Norge er en oljeøkonomi som hittil har fått en svært mild nedgang. Og økonomien har hittil stort sett tatt seg opp igjen innen rimelig tid. Samlet sett ser det dermed ut til at arbeidsmarkedet ikke blir så mye verre for juristene på noe lengre sikt. Det kan nok hende at en ikke får drømmejobben med en gang, og noen flere vil nok måtte sikte seg inn på det offentlige byråkratiet, men lite tyder på at nyutdannede jurister blir gående langtidsledige med det aller første. Det er kanskje ikke så mye fancy kake igjen på Aker brygge. Men den som kan knaske offentlig knekkebrød vil nok fremdeles spise seg mett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: