Reitansaken: 4-1 om gjennomskjæring for skatt

Rema 1000-gründeren Reitan vant saken han anla mot staten om arveavgiften han og barna ble pålagt. Det kan dermed høres ut som om dommen er lesestoff for 1. avdelingsstudentene. Men så vidt det kan ses av læringskravene, er arveavgift ikke pensum.Derimot bør de som leser skatterett på 4. avdeling og valgfag titte på statens sekundære anførsel om gjennomskjæring. Det er til og med dissens.

Etter mitt syn følger domstolen opp avgjørelsene i Rt. 1978 s. 60 (Smestad),  (JSUs domssamling (DS. fra nå av) s. 25), Rt. 1998 s. 1779 (INA), (DS. s. 43), Rt. 2002 s. 456 (Hydro Canada) (DS. s.50), samt de nyere Rt. 2007 s. 209 (HEX) og Rt. 2006 s. 1232 (Telenor) (ikke i DS). Flertallet på fire mener den ulovfestede gjennomskjæringen ikke kan brukes, se avsnitt 58 og følgende. Mindretallets drøftelse begynner på s 73.

Det sentrale er fremdeles etter domstolens syn om det har noen egenverdi at en gjennomfører disposisjonen, se avsnitt 59:«Det er tillatt å tilpasse seg skatte- og avgiftsreglene, men ikke å omgå eller utnytte disse i strid med det formål de har, jf. Hex-dommen avsnitt 42.», og avsnitt 62: «Så lenge det alternativ som blir valgt, er reelt og ikke fremstår som forretningsmessig unaturlig, er det fullt lovlig å innrette seg slik at skatten eller avgiften blir lavest mulig

Og slikt naturlig forretningsmessig formål hadde en her, mente flertallet. Lovgiver hadde i arveavgiftsloven allerede en god stund hatt gunstige regler for overganger i familieselskap, se avsnitt 60. Dermed hadde lovgiver akseptert at dette er regler som kan brukes for å sikre seg mot store arveavgiftsbeløp. At en da bruker denne, er i flertallets øyne ikke unaturlig – og dermed heller ikke grunnlag for gjennomskjæring.

Dommen finnes i pdf-formet her.

OPPDATERING: Hyeterett avsa et par dager senere nok en dom om gjennomskjæring. Her er det 3-2 mot gjennomskjæring. Siden det er en sterk dissens, kan dommen belyse hvor grensen for gjennomskjæring skal trekkes.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: