Faktasjekk: Er bikkja blitt tjenestemann?

Flere medier har rapportert at Høyesterett anser hunder i polititjeneste som politimenn. Den som sparker til politihunden, kan dermed straffes for vold mot tjenestemann, sier artiklene. Stemmer dette? Selvsagt ikke.

Straffelovens § 127 er den bestemmelsen som brukes dersom noen denger til en politimann eller annen offentlig ansatt med myndighetsfunksjon. Strafferammen er tre år, og beskrivelsen av den kriminelle handling er som følger:

«Den som ved Vold søger at formaa en offentlig Tjenestemand til at foretage eller undlate en Tjenestehandling eller at hindre ham under en saadan,»

Se godt etter; krever loven at voldshandlingen skal rette seg mot tjenestemannen? krever den at voldshandlingen rammer tjenestemannen? Neida. Det betyr for eksempel at dersom du banker en venn av en politbetjent som skal arrestere deg, kan du dømmes for dette, dersom hensikten din var å få politibetjenten til ikke å arrestere deg. Dette har Høyesterett sagt før, se dommen avsnitt 19:

«I Rt. 1983 side 652 har imidlertid Høyesterett uttalt at det vil kunne foreligge en voldshandling i forhold til denne bestemmelse «selv om vedkommende tjenestemann ikke treffes rent fysisk av handlingen og selv om det ikke var poenget med handlingen at han skulle treffes».»

 Dette uttypes også senere i avgjørelsen:

«Selv om det normalt er en forutsetning for at en handling skal rammes av § 127, at den er rettet mot en offentlige tjenestemann, kan dette etter min oppfatning ikke oppstilles som noe absolutt vilkår. Det fremgår ikke noe slikt vilkår av bestemmelsens ordlyd. Den rammer den som ved vold søker å hindre eller påvirke en tjenestehandling.»

Det er slettes ikke slik at Høyesterett anser den firlabbede som en tjenestemann, men et godt eksempel på at Høyesterett legger stor vekt på ordlyden i lovteksten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: