NRK nakendømt i kjendissøksmål om fiskesex

Gøril Mauseth vant rettssaken hun anla mot NRK og er tilkjent erstatning. Maurseth gitt til sak da NRK viste klipp fra en nakenscene i en film hun deltok i i anledning premieren på en film som paroidierte scenen. (Vi er jurister, så vi skriver det så kjedelig, basta!)

Tingeretten kom til at det var utenfor sitatrettens formål i opphavsretten (se  åvl § 22 ) å vise bildene der skuespilleren er synlig total naken. Resten av utsnittene ble derimot ikke ansett som krenkende. Det ble ikke lagt vekt på at MAuseth hadde en avtale med filmprodusenten om å ikke bruke scenen utenom filmen, siden avtaler mellom to parter ikke is eg selv kan binde tredjeparter. Derimot ble det lagt vekt på at når NRK visste om avtalen, men likevel viste den, telte det med i vurderingen om det var aktsom grunn nok til å sitere, noe det i dette tilfellet ikke var når filmen, men ikke parodien hadde frontal naktenhet.

Ekspert på opphavsrett Olav Torvund er forundret over dommen, i følge Dagbladet. NRK mener de er innenfor ytringsfriheten,og har anket saken til lagmannsretten. Det er derfor ikke riktig når flere medier skriver at Mauset har vunnet saken og får erstatning. Det korrekte er at hun vant i tingretten, og kan få erstatning. Men først må ankeinstansene si sitt.

Saken er egentlig veldig interessant. Ytringsfriheten står sterkere enn lenge i Norge og beskyttes effektivt via EMK. Mediene bør ha vid adgang til å sitere og omtale det som skjer i samfunnet. Men på den andre siden er det og grunn til å verne personvernet i enkelte sammenhenger. Når noen gjør jobben sin, selv som skuespiller, bør ikke materiale som er sensitivt brukes fritt. Videre kan det telle til skuespillerens fordel at ytringsfrihten her ikke gjelder kjerneområdet for den retten, nemlig samfunnsforhold, men bare hadde underholdnings-kulturell interesse. Selv om ytringsfriheten ikke er like svakt vernet som rent sladder som det i Big Brother-saken, kan det være et relevant moment i helhetsvurderingen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: