Jussåret 2008: De 10 største sakene

Jussåret 2008 har inneholdt mye snadder, både sett fra et faglig og tabloid ståsted. Her er en gjennomgang av årets største nyheter i jussen.  

  1. Forslaget til den siste delen av den nye straffeloven ble lagt frem. Høyere straffer for en god del handlinger er foreslått i den største strafferettsrevisjonen i denne generasjonen.
  2. Den nye tvisteloven for sivile saker trådte i kraft den 1.1. sakene skal gå raskere, dommerne kan styre saken mer aktivt, dokumenter  kan brukes i større grad, en kan gå til gruppesøksmål a la USA, og mindre saker kan avgjøres i småkravsprosess der en ikke engang trenger advokat.
  3. Arbeidsmarkedet var bra. 96% får jobb, de fleste i privat sektor, og 60% innen en måned etter å ha mottatt vitnemålet. Lønningene steg med ov er seks prosent både i privat og offentlig sektor.
  4. Arbeidsmarkedet blir ikke så bra. Finanskrisen fører til at næringslivet går tregere, og advokatkontorene merker dette tydelig. Konkurs- og arbeidsrettsadvoaktene har kanskje noe mer å gjøre, men ellers snakker hele bransjen om forsiktig rekruttering. De eneste som gleder seg er det offentlige, som nå håper de får flere søkere.
  5. Menneskerettsdomstolen i Strasbourg dømte Norge for brudd på EMKs ytringfrihetsartikkel på grunn av vårt forbud mot politisk reklame på TV. Gled deg til å Kristin og Siv snakke like varmt om partiene sine som idrettskjendisene  om tran og vakemidler.
  6. Den amerikanske høyesteretten kom til at alle borgere har rett til å bære våpen. Amerikanske jurister har i to århundrer diskutert om det andre grunnlovstillegget gir hver og en rett til å bære våpen, eller om det bare kan gjøres i regi av en militærstyrke. De fem erkekonservative høyesterettsdommerne mente det første, de fire mer liberale det siste.
  7. Ønske om å få bort juryen har fått seriøs juridisk støtte denne høsten, etter at riksadvoakten forsket på hvorfor så mange voldtektssaker førte til domfellelse i tingretten, men frifinnelse i lagmannsretten. Ap har støttet forslaget, og også Høyre har tenkt i de baner før.
  8. Bergensstudentene ble anklaget for å juske på innleveringsoppgaver. Fakultetet slo på stortromma, og mediene hadde mye morro. Da studentene blie frifunnet i universitetets klagenemnd fordi de hadde fått mangelfull info om grensen samarbeid og juks, forstod hverken fakultet eller rektor ved UiB hvordan det var mulig.
  9. Jussen i Oslo gikk inn i sitt første år med store budsjettkutt. Utsatt prøve ble kuttet ut, kortere eksamenstid, mindre kurs med flere deltagere var bare noen av konsekvensene av regjeringens kutt i universitetsbudsjettene. Rød-grønne studentpolitiskere har, merkelig nok, holdt en meget lav profil.
  10. Treholt-saken blir ikke tatt opp. Det bestemte gjenopptageleskommisjonen i sin mest omtalte avgjøresle siden de enstemmig nektet Torgersensaken gjenopptatt året før. Denne gangen var det derimot en dissens, da ett av de fem medlemmene mente det kunne være grunn til å se på en av de mest omtalte spionsakene på nytt. Begrunnelsen for nektelsen er at det ikke er nye bevis eller annet som tyder på at dommen vil bli annerledes.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: