Fullt og helt fantastisk lesning

haugebokDen nye biografien om Jens Chr. Hauge, Fullt og helt, av Olav Njølstad, er en murstein. Men den er også en pageturner for sammfunns- og historieinteresserte, særlig om du er jusstudent eller jurist.

Først litt anmeldergrums. Egentlig burde jeg ikke skrive om denne perlen av en biograf, siden forlaget Aschehoug har nektet å sende anmeldereksemplarer til Stud.Jur., tidsskriftet Hauge var med på å starte. De har ikke engang svart på fire henvendelser vi har gjort. Men det er for hevngjerrig å ikke skrive om godbiten, så i stedet får jeg være ærlig og si: God bok. Men Aschehoug må ha en dårlig PR-strategi som synes en kan gi blanke i jusstudenter, en gruppe som jo må være som en våt drøm: boklesende og pengesterke.

Jens Chr. Hauge var mest kjent for å være en grå eminense, en som trakk i trådene mens han holdt seg i bakgrunnen, samtidig som han, i følge en redaktør i Dagbladet, hadde en finger, om ikke hele handa, med i det meste. Men han holdt tett, svært tett, om hva han visste om likvidasjoner under krigen, overrvåkning av kommunister som justisminsiter eller tungtvanneksport til Israel som forsvarsminister. Hauges død førte til stor interesse for det svært detaljerte arkivet til Hauge. Njølstad er den føste som har kunnet skrive om sitt emne etter å ha hatt ubegrenset adgang til denne skattkista.

Hauge var industriskaper, teaterleder, kjendisadvokat, minister, hjemmefrontsmann, og en glimrende jurist. Men hemmelighetene holdt han godt på, så grundig at det i tredve år har blitt snakket om hvor arrogant og lyssky han var. Vi i Juristforeningen var mest irritert over at han nektet oss å trykke opp nye eksemplarer av historieboken han redigerte i 1938, Gulblakt gull.

«Frekken» i Stud.Jur. Her på huset, dvs i Professorboligen, er Hauge et navn vi drar kjensel på. Han var formann i ett semester, dekorert med ridder av paragraf og kommandørtegnet i Juristforeningens «elleville dekorandi»,  (de eneste ordenene han tok imot bortsett fra Borgerdådsmedaljen, se s 721, og en av de første skibentene i Stud.Jur. ,  fra starten i 1936. (Utrolig nok er Stud.Jur. konsekvent stavet helt korrekt i boken. Det er en bedrift selv ikke våre egne skribenter alltid klarer.) Den første reiserepotasjen er Hauges skildring av 1936-stemnet i Sigistuna i Danmark. Hauge skrev og andre ting, men gjerne udner psedonymet «Frekken», en avsløring som ikke ble gjort før jubileumsnummeret i 1996.  Dette og andre ting fra foreningelivet er godt dekket i biografien, og er lesverdig og muntert stoff.

Professordrøm Å lese hvordan elleve dager med eksamener ble gjennomført er derimot gruoppvekkende lesing, for Hauge tok pulsen og førte på kladdearkene, som den dag i dag ligger i privatarkivet hans. Hauge var med 2.18 tre hundredeler unna en ren laud, men ble kullets beste kandidat. Hauges drøm var å bli jussprofessor. Det ble han ikke. Det var såpass få stillinger ledig, og Hauge måtte tjene penger på annen måte. Han var dommerfullmektig, jobbet i prispolitiet, og drev på med manuduktørvirksomhet, et tilbud studentene den gang betalte for, samtidig som han skev på en doktorgrad om forholdet mellom ytringsfriheten i Grunnloven § 100 og begrensinger i denne. Biografen gjør dog et aldri så lite juridisk feilskjær når han på side 76 skriver at  Hauges tema var forbudet mot å ulovlig oppførdre til  krig i Grunnloven § 84. Regelen står i straffeloven § 84, den gang som nå.

Dunkdunkdunk-duunk. Det var merkelig nok manduduksjonene til Hauge som førte til at han ble en herdet motstandsmann. Han var ikke så velvillig instilt til invasjonen og forsøkene på å nazifisere politiet han jobbet i, så under forelesningene i 1941 banket han tre lange og ett kort støt i kateteret ved manudusjonens start, morsetegnet for V. Alle visste at det var forkortelsen for «Victory» og introdusjonen for radiosendingene fra eksilregjeringen i London. Munterheten var stor i salen, men NS-studentene, tyskerene og de NS-styrte politisjefene var slettes ikke glade, og fengslet Hauge. Han ble riktignok frifunnet for dette i Folkedomstolen etter en ganske fornøyelig prosess, men dømt for å ha brukt et av de andre velkjente tegnene på motstand, kongemonogrammet H7, i undervisningen, og fikk en måneds fengsel. Hauge sonte, sportet opp hjemmefronten, og ble motstandsmann.  

Myten om den store konspiratøren får riktignok dødsstøtet i denne boken. Hauge hadde blitt invitert til den nye Ap-lederen Bruntland i 1981, men det kom tydelig frem at gamle partipapmper hørte ikke den nye regjeringssjefen på med særlig stor interesse. Kongsberg våpenfabrikk ble privatisert, overvåkningen av kommunistene gransket, og samarbeidet med Johs. Andenæs i agitasjonen mot å avskaffe dødsstraff i krig for all fremtid via en EMK-protokoll (Ikke FN-prot., som forfatteren skriver) slo feil.

Fullt og helt en pageturner. Dette er en tvers igjennom en page-turner av en biografi som gir mange spennende innblikk i mange spennende perioderi Norge, samtidig som den gir ny viten om en sentral skikkelse. Biografien behandler hovedpersonen i sin fulle bredde og komplett  nådeløst og nøytralt, for her er damehistorier, gode prestasjoner og alt imellom like viktig, og gir et godt bilde av Hauge.  Boktittelen er svært treffende. Dette er fullt og helt en god biografi.

Og plutselig forstår anmelderen også hvorfor Hauge senere jobbet mot nyutgivelsen av Juristforeingens historiebok fra 1938. På side 71-76 i biografien forklares det hvor normalt antijødiske føleleser var i Norge – selv hos Hauge, og hvor lykkelig naive en var i synet på fascismen i Tyskland. På side 75 står følgende:» Så sent som i juni 1938 ironiserte Hauge på trykk over nasjonalsosialismens «visstnok mere larmende enn farlige politiske opmarsj». I fotnoten angis hvilken kilde dette er hentet fra; «Hauge (red.) Gulblakt gull, s. 52.» Motstandsmannen så ikke faren eller menneeskeforakten. Han må ha skammet seg. Fullt og helt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: