Injurievernet på fremmarsj?

De siste årene har det vært avsagt en rekke dommer i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) som har utvidet ytringsfriheten på bekostning av ærevernet. Norsk rett hadde tidligere lagt stor vekt på det siste, men en rekke avgjøresler i EMD snudde om på dette.

Men spørsmålet nå er om dette er i ferd med å snu. Det har nemlig falt en ny avgjørelse i EMD der Norge er dømt for brudd på plikten til å beskytte privatlivets fred i EMK art. 8. Klageren var en mann som ble hengt ut som mistenkt i en stor drapssak, selv om det senere viste seg å være to andre som var gjerningspersonene.

Tendensen ser ut til å ha snudd noe i EMD etter von Hannover-dommen. Det blir nå et langt større beskyttelse av de rene private afferene, og EMD viker ikke tilbake for å selv vurdere hva som er rent privat, og hva som er i allmenhetens interesse, typisk de klassiske politiske eller samfunnsmessige diskusjonene ytrignsfriheten primært skal verne.

Dette kan blant annet få følger for en ikke ukjent professor og hans alternative teorier når denne injuriesaken går til lagmannsretten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: