Bokanmeldelse: Andenæs’ Spesiell strafferett

Boken er en nyutgivelse og oppdatering av Andenæs og Bratholms tobindsverk fra 1996 om spesiell strafferett, det vil si læren om hva som rent konkret er forbudt å gjøre eller ikke gjøre.

Skrevet sammen med redaktør Remi Chr. Dramstad.

Rettelse: I et par dager har teksten ligget ute som «Andenæs’ Straffeprosess», jfr. kommentaren under fra «kvitrefugl». Tabbe. SKB, 17/6.

Den generelle delen, altså spørsmål om emner som gjelder alle straffebud, må en til Andenæs eller Eskelands strafferettsbøker for å lære seg.

Andorsen er tidligere ansatt ved jussen i Oslo, og har overtatt ansvaret og slått sammen boken til ett bind. Boken har gode registre og stikkordsliste. Det er ikke satt inn stikkord i margen, men det er plass til egne. Det er heller ikke kontrollspørsmål, men de som går på fakultetets kurs, får likevel mer en nok av slike å bryne seg på.

Andenæs’ stil var kjent for å være pedagogisk og lettlest samtidig som den var dyp, grundig og gjennomtenkt. Dette er i stor grad videreført. De fleste temaene behandles grundig, og det er kapitler med innledning, betingelser, hovedregler om gjerningsbeskrivelsen, skyldspørsmål, strafferammer og påtalespørsmål. Flere steder behandles også konkurrensspørsmål som oppstår mellom de enkelte straffebudene.

Det har vært flere endringer de siste tolv årene, som forbud mot sexkjøp, skjerping av straffenivået, og innføring av regler om folkemord. Det er til og med vedtatt en ny straffelov i 2005, og selv om den ikke er satt i kraft ennå, er den omtalt. De vesentligste «nyvinninger» ved Andorsens utgave er en svært viktig oppdatering av sedelighetsbestemmelsene på bakgrunn av lovrevisjonen i starten av årtusenet. Særlig kapitlene om voldtekt og overgrep mot barn fremstår som helt nye.

Andorsen har også, i samråd med Arnholm som skrev disse i forrige utgave, kuttet ut kapitlene om ærekrenkelser. Forbausende framsynt kan man si, i lys av at Regjeringen i utkast til ny straffelov også har bestemt seg for at straffebelagte ærekrenkelser er passé og nå skal ut av vårt straffesystem. Videre innebærer boken nå en viktig modernisering av den spesielle strafferetten, med nye, eller oppdaterte kapitler om avantgarde-kriminalitet som hvitvasking og korrupsjon som gjenspeiler utviklingen i samfunnet ellers. Også tortur, som jo har fått et nytt og sterkere søkelys de siste årene, er grundigere behandlet i denne utgaven.

Boken er fremdeles en grundig, oversiktlig og pedagogisk fremstilling av den spesielle strafferetten. Den spesielle strafferett utgjør en essensiell del av faget strafferett på 4. avdeling, og som student kommer man rett og slett ikke utenom denne boken. Så løp og kjøp.

Reklamer

2 Responses to Bokanmeldelse: Andenæs’ Spesiell strafferett

  1. kvitrefugl sier:

    Her har du vært litt rask. Andenæs’ straffeprosess?

    • sigurdkb sier:

      Rettelse: I et par dager har teksten ligget ute som «Andenæs’ Straffeprosess», jfr. kommentaren fra «kvitrefugl». Tabbe. SKB, 17/6.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: